BLOG

Radiális fürdőszoba ventilátor – hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

2021.01.28 14:10

Radiális fürdőszoba ventilátor – hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

 

Egy lakás légterének frissen tartása rendkívül fontos minden évszakban. Ez különösen fontos a párásodásra hajlamos helyiségekben, mint amilyen a konyha vagy a fürdőszoba. A penész megjelenésének elkerülése érdekében ezért nem elegendő a szellőztetés, fontos a speciális szellőzőrendszerek alkalmazása is. A következő cikkben ezért a megfelelő radiális fürdőszoba ventilátor kiválasztásáról olvashat bővebben. 

 

Miért fontos a szellőztetőkészülékek alkalmazása?

 

Ahogy azt tudjuk, az emberi szervezetnek szüksége van napi szinten a friss oxigénre, ellenkező esetben levertnek, fáradékonynak érezhetjük magunkat. A konyhában, fürdőszobában végzett tevékenységeknek köszönhetően, a lakásban könnyen megnövekedhet a páramennyiség is, ami később a penész megjelenéséhez vezethet. A penész pedig hosszú távon szintén káros az egészségre. 

 

De mit tehetünk ezek megelőzése ellen? Nos, elsősorban szellőztessünk! Persze fontos az ablakon keresztüli szellőztetés is, azonban azt kell, hogy mondjuk, hogy ez önmagában sajnos nem elég. Arról nem is beszélve, hogy télen a meleg levegő áramlik ki, nyáron pedig ugyanaz jut be a lakásba. Speciális szellőzéstechnikai webáruházunkban olyan megoldásokkal találkozhat, amelyek megkönnyítik a légtér levegőjének cseréjét. 

Mit kell tudni a radiális ventilátorokról? 

 

A radiális ventilátorok sokkal közelebb vannak hozzánk, mint ahogy azt gondolnánk. A porszívó, hajszárító, de még a légkondicionáló készülékben is ott lapulnak. Az axiális ventilátorokkal ellentétben ezek a változatok jóval nagyobb nyomásnövekedést képesek okozni. A szellőztetésben kitűnően alkalmazhatóak a nagy ellenállású rendszerek, például a hosszabb csővezetékek megléte mellett.

 

A radiális ventilátorok esetében a levegő útja L alakú, vagyis a levegő beszívása a tengely irányában történik, de annak kifújása a tengelyre merőleges. Különleges jellegének köszönhetően ipari keretek között, de a háztartásokban is egyaránt hatékonyan alkalmazható.

 

Szerencsére ma már számos változata él, amelyek képesek igazodni mindennemű igényhez. Professzionális radiális ventilátoraink között bizonyára Ön is megtalálja, az otthonába illő darabot!

 

Radiális fürdőszoba ventilátor

 

Rengeteg változata van a radiális ventilátoroknak, de feltehető a kérdés, hogy melyek ezek közül azok, amelyeket hatékonyan alkalmazhatunk a fürdőszobában is? Az igazság az, hogy a legtöbbjük tökéletes ezen célra, de vegyünk szemügyre néhány konkrét példát közelebbről!

 

Az ún. időrelés ventilátort sokan ismerik. Ennél a típusnál gyakorlatilag előre beállítható, hogy a működést követően mikor kapcsoljon ki. A fürdés, zuhanyzás utáni megfelelő “kiszellőzési” időtartam azonban emberi megítéléssel nem mindig állapítható meg, ezért más típusokat is érdemes szemügyre venni.

 

A mozgásérzékelős ventilátor már ennél sokkal hasznosabb, hiszen nevéből adódóan, ahogy mozgást érzékel, már működésbe is lép. Azonban előfordulhat, hogy csak beugrunk valamiért a fürdőszobába, és az ilyenkor is érzékel minket. Ha feleslegesnek tartja az állandó működést, akkor a legideálisabb a fürdőszobájába a speciális páraérzékelős ventilátor. Ez már csak egy bizonyos mértékű páratartalom mellett kapcsol be, így egy rendkívül hatékony és takarékos típus. 

 

Természetesen kaphatóak egyéb változatok is, mint amilyen a húzózsinóros, energiatakarékos vagy 12V-os ventilátorok is. Bármelyiket is választja, biztosan elégedett lesz majd velük.