BLOG

Fordulatszám szabályzó

Aeroventil Kft
2021.04.08 11:47

Mire jó a fordulatszám-szabályozó? - Szellőzéstechnikai kérdések

 

Bármilyen szellőzőrendszert is szeretne kiépíteni, azt tudnia kell, hogy olyan komplex rendszerekről van szó, amelyek esetében szükség van különböző alkatrészekre. Az igényeinkhez igazodva szükség lehet különböző beállítási módokra, eszközökre is. A következő cikkben megismerheti a legfontosabb szellőzéstechnikai szabályozókat, s megtudhatja, mire is jó a fordulatszám-szabályozó. 

Szellőzőrendszerek típusai 

 

Ha kezdő a témában, akkor sem kell aggódnia, hiszen könnyen elsajátítható a tudás egy új szellőzőrendszer kiépítéséhez. Szellőzéstechnikai webáruházunk segít ebben, ráadásul itt minden szükséges eszközt megtalál hozzá. 

 

Először is járjuk körbe a témát, hogy milyen szellőzőrendszerekkel találkozhatunk manapság!

 

A központi kiegyenlített hővisszanyerős szellőzőrendszerek a folytonosan kiegyenlített szellőzést teszik lehetővé, ezek rendkívül hatékonyak, ha hőcserélésről van szó. Aztán a túlnyomásos szellőztetés is hatékony, ám ez legtöbbször valamilyen előszűrést igényel, emellett a befújt levegő minőségére is oda kell figyelni. A központi elszívás, ahogy a neve is mutatja, egy központosított, sajátos kialakítású rendszert testesít meg. 

 

Természetesen egyéb módszerek is vannak, mint amilyen a légbevezetőkön át történő szellőztetés vagy a szakaszos üzemű elszívás. Az egyes módszerek előnyeiről és hátrányairól még többet megtudhat weboldalunkon! 

 

Szellőzéstechnikai rendszerek szabályozása

 

Szinte nincs olyan műszaki terület, ahol ne lenne szükség valamilyen szintű szabályozásra. Nos, professzionális szabályozóink, kapcsolóink között valószínűleg Ön is megtalálja az ideális darabokat, legalábbis ha szellőzéstechnikáról van szó. 

 

Ebbe a csoportba leginkább a páraérzékelők, az időrelék, a mozgásérzékelők, a különböző kapcsolók, fali csatlakozók, szabályozók és a fordulatszám-szabályozók tartoznak. Ma már számos ventilátor automata módon működik, illetve a teljesítményüket nagyban meghatározza a típusuk is, például vannak páraérzékelős, mozgásérzékelős, továbbá húzózsinóros ventilátorok is, nem is beszélve a korábban említett komolyabb rendszerekről. 

 

Bizonyos érzékelők, egyes ventilátortípusok esetében például automata fordulatszám-szabályozást tesznek lehetővé. Szóval feltehető a kérdés, hogy mitől függ a ventilátor teljesítménye és az, hogy milyen fokozaton kell működnie. Nyilván az esetleges páratartalomtól, a légcsere mértékétől, de speciális esetben a szén-dioxid kibocsátástól is.

 

Mire jó tehát a fordulatszám-szabályozó?

 

Elsősorban a külső körülményekhez és igényekhez mérten képes változtatni a ventilátor teljesítményén, így hatékonyan átállítható annak fokozata. 

 

Ma már szerencsére számos speciális darab beszerezhető. Egy minőségi fordulatszám-szabályozó a számunkra legfontosabb funkciókat ellátja a rendszeren belül. Ez általában strapabíró anyagból készül, így hosszú távú használatot biztosít. A használata is nagyon egyszerű.

 

Ma már eltérő fokozatokkal ellátott termékek is megvásárolhatóak, de a leggyakoribb talán az 5 fokozatos fordulatszám-szabályozó. Vannak elektronikus és trafós szabályzóegységek egyaránt. Vásárlás előtt azonban érdemes figyelembe venni, hogy mely szériához vagy rendszerhez készültek!

 

Amennyiben még több kérdése van a témát illetően, látogassa meg szellőzéstechnikai weboldalunkat vagy keresse fel szakembereinket!